Zakwaszanie żołądka octem jabłkowym- [Poradnik krok po kroku]

Zakwaszanie żołądka octem jabłkowym może rozwiązać więcej problemów zdrowotnych, niż mogłoby Ci się wydawać. Odpowiednio zakwaszony żołądek to podstawa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety wiele osób ma bardzo niski poziom kwasu w żołądku, co prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych- które często wydają się nie mieć związku z kwasowością żołądka.

W tym artykule postaram się wytłumaczyć, dlaczego odpowiednio zakwaszony żołądek jest tak istotny. I w jaki sposób sam zakwaszam sobie żołądek octem jabłkowym.


Zakwaszanie żołądka octem jabłkowym- dlaczego odpowiednio zakwaszony żołądek jest tak ważny?

Aby żołądek funkcjonował prawidłowo, musi być dobrze zakwaszony- czyli mieć jak najniższy poziom pH. Tylko w tak kwaśnym środowisku procesy trawienia mogą zachodzić w pełni prawidłowy sposób.

Gdy nasz organizm nie jest w stanie zapewnić wystarczająco kwaśnego środowiska w żołądku, proces trawienia zostaje utrudniony. Niektóre minerały, a zwłaszcza białka pozostają wtedy strawione tylko częściowo. Tak częściowo strawione składniki trafiają następnie do jelit i mogą wywołać ich podrażnienie, co często prowadzi do wielu problemów zdrowotnych.

Okazuje się wtedy, że nie czerpiemy pełnych korzyści z jedzenia, które spożywamy. Organizm ma problem z przyswojeniem aminokwasów, które są konieczne dla naszego zdrowia.


Co gorsza- ciągłe podrażnianie jelit spowodowane niepełnym trawieniem białek po pewnym czasie może doprowadzić do stanu zapalnego w organizmie.

Jak widać wysoka zawartość kwasu w żołądku jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie przez żołądek dostarczamy większość minerałów i witamin do naszego organizmu.

Warto zatem zadbać o to, aby nasze starania przy doborze zdrowego jedzenia nie poszły na marne i by nasz organizm mógł w pełni skorzystać z substancji odżywczych zawartych w pożywieniu.

Zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu

Niestety wiele osób myli zakwaszenie żołądka z zakwaszeniem organizmu. Niektórzy nawet nieświadomie utożsamiają zakwaszenie żołądka z czymś złym, myśląc tak naprawdę o zakwaszeniu organizmu.

Muszę się przyznać, że za pierwszym razem, gdy usłyszałem o zakwaszaniu żołądka octem jabłkowym, moja reakcja była podobna.

A więc czym jest zakwaszenie organizmu ?

Jest to stan, w którym nasz cały organizm traci równowagę pH i staje się zbyt kwasowy.


W ekstremalnych przypadkach dochodzi do sytuacji, że pobierany zostaje wapń z kości, aby zbilansować kwasowy odczyn reszty organizmu.

Główne objawy zakwaszenia organizmu to między innymi:

Ciągły brak energii, Zimne dłonie i stopy, Bóle głowy mięśni i stawów, Zęby wrażliwe na ciepłe i zimne napoje, liche włosy, sucha skóra i inne.

Lista objawów jest dość długa i często objawy te mogą występować także przy innych chorobach.

Zakwaszenie organizmu jest poważnym problemem, którego staramy się uniknąć -w przeciwieństwie do zakwaszonego żołądka.

Niedokwaszenie żołądka objawy.

Po przeczytaniu powyższego akapitu pewnie zastanawiasz się, czy Twój żołądek jest odpowiednio zakwaszony.

Oto niektóre z objawów niedokwaszenia żołądka.


1. Nadmierne odbijanie się.

Gdy poziom kwasu w żołądku jest niski, niedługo po zjedzeniu zaczynamy odczuwać nadmierne wydzielanie gazów przez żołądek. Prowadzi to do ciągłego odbijania się.

Dlaczego tak się dzieje?

Otóż odpowiedź okazuje się prosta- Gdy nasz żołądek ma problem ze strawieniem jedzenia, jego kawałki po pewnym czasie zaczną być fermentowane przez bakterie.

Bakterie te są w stanie przetrwać w żołądku właśnie ze względu na niski poziom kwasowości.

Zapoczątkowany proces fermentacji prowadzi do wytwarzania sporej ilości gazów, czego skutkiem jest odbijanie się.

2. Nieświeży oddech.

Słabo zakwaszony żołądek może być powodem nieświeżego oddechu.

Podobnie jak powyżej i tutaj za sprawą stoją bakterie. Nieświeży oddech jest powodowany przez poboczne produkty przemiany materii powstałe w procesie fermentacji.


3. Refluks przełyku (gastroesophageal reflux disease, inaczej GERD).

Refluks przełyku to choroba, przy której odczuwamy silne pieczenie w okolicach przełyku.

Często ból jest tak silny, że wręcz odbiera smak życia.

Pieczenie występuje zazwyczaj po spożyciu specyficznych posiłków.

Powszechnie można spotkać się z opinią, iż przyczyną tej choroby jest nadkwasota żołądka.

Jednak obecnie coraz więcej osób dochodzi do wniosku, że to jednak niedokwaszenie żołądka jest przyczyną.

Może się to wydawać absurdem, jednak cała sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana, niż by się mogło wydawać.

Więcej na temat stosowania octu jabłkowego w walce z refluksem przeczytasz w naszym artykule: Ocet Jabłkowy na Refluks – Co na to Lekarze ?

4. Kolejnym objawem niedokwaszenia żołądka może być nieprzyjemny zapach skóry.

Sytuacja, w której żołądek wytrwała zbyt mało kwasu prowadzi do sytuacji, w której ogólna równowaga mikrobiologiczna naszego organizmu zostaje zaburzona.

Skutkiem jest nieprzyjemny zapach skóry.


5. Uczucie zmęczenia po spożyciu posiłku.

Gdy w żołądku panuje deficyt kwasu, trawienie staje się uciążliwym procesem dla naszego organizmu.

Nic dziwnego, zatem że prowadzi to do uczucia zmęczenia.

6. Niechęć do spożywania mięsa.

Osoby cierpiące na niedokwaszenie żołądka często odczuwają niechęć do spożywania mięsa. Jest to spowodowane trudnością w jego trawieniu.

Mięso wymaga dużej ilości kwasów w żołądku, aby zostało poprawnie strawione, wynika do z dużej zawartości białka.

7. Ochota na jedzenie pomimo pełnego żołądka.

Osoby z niskim poziomem kwasu w żołądku często skarżą się na ciągłą chęć zjedzenia czegoś. Nawet zaraz po obiedzie, gdy mają pełen żołądek.

Sytuacja taka ma miejsce, gdy intuicja podpowiada nam, by coś zjeść, ponieważ w organizmie występuje deficyt aminokwasów i minerałów spowodowany ich utrudnionym wchłanianiem po tym, jak zostały nie do końca strawione.


8. Następny objaw niedokwaszenia żołądka to słabe, łamliwe paznokcie.

Paznokcie do prawidłowego wzrostu wymagają zapewnienie podstawowych aminokwasów i minerałów, których wchłanianie jest utrudnione przez słabe trawienie.

9. Większa podatność na zatrucia pokarmowe.

Osoby z niskim poziomem kwasu w żołądku mogą być bardziej podatne na zatrucia pokarmowe.

Stężony kwas w żołądku momentalnie zabija szkodliwe bakterie mogące powodować zatrucia pokarmowe.


Jeżeli dostrzegasz u siebie kilka z powyższych objawów, warto zastanowić się, czy nie zmagasz się właśnie z problemem niedokwaszonego żołądka.

Jest to niestety dość prawdopodobne, gdyż wiele osób cierpi na tę dolegliwość.

Jeśli natomiast uważasz, że wszystko jest w porządku, nadal warto zainteresować się tym tematem, ponieważ często poziom kwasowości żołądka może być na granicy odpowiedniego.

Dokwaszenie żołądka octem jabłkowym może jeszcze bardziej poprawić trawienie i wchłanialność substancji odżywczych.

Jak sprawdzić, czy żołądek jest odpowiednio zakwaszony ?

Na szczęście istnieje prosty i tani sposób na sprawdzenie, jak dobrze zakwaszony jest nasz żołądek.

Jest to tak zwana metoda z sodą oczyszczoną.

Soda oczyszczona reaguje z kwaśnymi substancjami, wytwarzając dwutlenek węgla. Przekonamy się o tym, mieszając ją z odrobiną octu.

Zatem spożywając małą ilość sody oczyszczonej, można oszacować, w jakim stopniu mamy zakwaszony żołądek.


Badanie pH żołądka.

Eksperyment powinien być przeprowadzony na czczo.

  1. Rozpuść łyżeczkę sody oczyszczonej w zimnej wodzie.
  2. Wypij roztwór.
  3. Włącz minutnik.
  4. Jeśli odbije Ci się w czasie do 5 minut, prawdopodobnie twój żołądek jest odpowiednio zakwaszony.
  5. Jeżeli natomiast nie odbije ci się w ogóle- może to świadczyć o niskim poziomie kwasu w żołądku.
  6. Eksperyment powinno się wykonać kilka razy z rzędu, aby otrzymać dokładniejszy wynik.

W uproszczeniu:

Im szybciej się odbije, tym lepiej.

Należy ten test potraktować jako wskazówkę, nie jest to profesjonalne badanie. Aczkolwiek może on nam zasugerować, że coś jest nie tak.


Zakwaszanie żołądka octem jabłkowym

Jak zatem zakwasić żołądek?

Otóż jedną z lepszych metod jest zakwaszanie octem jabłkowym.

Jest to szczególnie dobry sposób, gdyż oprócz samego zakwaszenia żołądka -skorzystamy także z leczniczych właściwości octu jabłkowego.

Zmniejszanie cukru we krwi, walka z łupieżem to tylko niektóre. Więcej o właściwościach octu jabłkowego znajdziesz w moim artykule Ocet Jabłkowy- Właściwości Lecznicze [TOP 10].

Ocet jabłkowy naturalnie zawiera 5% kwasu octowego. Może wydawać się to mało, jednak w kwas octowy jest bardzo silny i 5% daje nam bardzo kwaśny roztwór.

Aby zakwasić żołądek octem jabłkowym, należy wypić łyżkę octu jabłkowego z małą ilością wody przed posiłkiem.


Jeśli jednak zapomnimy zażyć ocet jabłkowy przed posiłkiem, a czujemy, że mamy problem ze strawieniem czegoś ciężkiego -można zakwasić żołądek octem jabłkowym kilkanaście minut po jedzeniu.

Pijąc ocet jabłkowy po raz pierwszy, należy być ostrożnym, gdyż może on okazać się bardziej kwaśny, niż nam się wydawało.

Po wypiciu dobrze jest przepłukać usta wodą [nie połykając jej, bo rozcieńczy kwasy żołądkowe] gdyż ocet jabłkowy, zwłaszcza słabo rozcieńczony może powodować erozję szkliwa.

Zakwaszanie żołądka octem jabłkowym a wrzody na żołądku i inne choroby.

Osobą ze wrzodami na żołądku nie zaleca się stosowania octu jabłkowego. Powinny na niego także uważać osoby z nadwrażliwością lub uczuleniem.

Jeśli masz wątpliwości co do octu jabłkowego, skontaktuj się ze swoim lekarzem i upewnij się, czy możesz go bezpiecznie stosować.

Ile czasu trwa zakwaszanie żołądka ?

Zakwaszanie żołądka octem jabłkowym trwa od 5 do 15 minut. Dlatego właśnie tyle czasu przed jedzeniem powinniśmy zażyć ocet jabłkowy.

Szybkość zakwaszania zależy od wielu czynników takich jak: ilość spożytego octu, poziom zakwaszenia żołądka przed, ilość wody, którą rozcieńczymy ocet.


Zakwaszanie żołądka a niedobór soli.

Ważnym elementem, jeśli chodzi o zakwaszanie żołądka jest sól, a dokładniej jak dużo jej spożywamy na co dzień.

Może Cię trochę dziwić, co ma sól do zakwaszania żołądka, przecież nie jest ona kwaśna w smaku.

Chodzi tutaj o inny aspekt soli.

A mianowicie: Sól jest niezbędna do wytwarzania kwasu w żołądku.

Wiele osób często zapomina o tej właściwości soli.

Dla przypomnienia, w żołądku mamy kwas chlorowodorowy zwany także solnym. Jak idzie wywnioskować po jego nazwie, do jego produkcji niezbędna jest sól.


Niestety często mocno ograniczamy spożycie soli do tego poziomu, iż może zostać zaburzona produkcja kwasu solnego w naszym żołądku.

W takim przypadku zakwaszanie żołądka octem jabłkowym nie przyniesie oczekiwanych efektów.

Dlatego warto zastanowić się, czy nie ograniczyliśmy soli w naszej diecie zbyt mocno. Zalecane dzienne spożycie wynosi 2,3 grama, jednak wiele osób alarmuje, iż jest to nadal zbyt mało.

Pamiętajmy zatem, aby nie popadać w skrajność, gdyż spożywanie nadmiernej ilości soli może być równie groźne, jak jej całkowite wyeliminowanie.

Inne sposoby na zakwaszenie żołądka.

Ocet jabłkowy sprawdza się znakomicie w zakwaszaniu żołądka i dodatkowo daje nam mnóstwo innych właściwości zdrowotnych.

Jednak warto wspomnieć o innych sposobach na zakwaszanie żołądka.


Zakwaszanie żołądka imbirem.

Imbir to niezwykła przyprawa o cennych właściwościach zdrowotnych, stosowany na całym świecie jako dodatek do dań i sosów.

Okazuje się, że imbir sprawdza się również przy zakwaszaniu żołądka.

Jak zakwaszać żołądek imbirem ?

Wystarczy wycisnąć sok z około 3 cm kawałka korzenia imbiru. Tak uzyskany specyfik możemy dodać do smoothie, herbaty lub sałatki.

Można również zetrzeć kawałek imbiru na gotowe dania przy pomocy tarki.


Zakwaszanie żołądka sokiem z cytryny.

Cytryna podobnie jak ocet jabłkowy ma bardzo niskie pH. Można zatem z powodzeniem stosować ją do zakwaszania żołądka.

Wystarczy wycisnąć sok ze świeżej cytryny i rozcieńczyć małą ilością wody.

Po około pół godziny nasz żołądek powinien być odpowiednio zakwaszony.

Warto pamiętać także o innych cennych właściwościach zdrowotnych picia wody z cytryną.

Oto niektóre z nich:

  1. Woda z cytryną zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
  2. Pomaga w walce z łupieżem.
  3. Wygładza skórę.
  4. Zwalcza nieświeży oddech.

Zakwaszony żołądek a nawyki żywieniowe

Ważną rolę w utrzymywaniu zakwaszonego żołądka odgrywają nasze nawyki żywieniowe.

Często to właśnie one mogą leżeć u podstaw całego problemu ze słabo zakwaszonym żołądkiem.

Poniżej pokażę Ci kilka sposobów na jedzenie, które promują odpowiedni poziom kwasu w żołądku.

Pij dużo wody pomiędzy posiłkami.

Odpowiednie nawodnienie pomaga w wytwarzaniu soków trawiennych i ułatwia pracę jelit.

Nie pij wody razem z posiłkami.

Picie wody i innych napoi razem z posiłkiem lub zaraz po nim rozrzedza kwas żołądkowy. A więc całe zakwaszanie żołądka może pójść na marne, jeżeli pijesz wodę do jedzenia.

Jest to bardzo zły nawyk i – co gorsza – istnieje wiele błędnych przekonań, że jest to coś dobrego.


Sam często spotykam ludzi, którzy twierdzą, że jeśli popiją jedzenie, to lepiej im się będzie trawić.

Próbuję im wytłumaczyć, że jedyne co w ten sposób zyskują to całkowicie rozcieńczone soki trawienne.

Wodę lub herbatę można bezpiecznie wypić około 30 minut po posiłku.

Jednak wydłużając przerwę do godziny, uzyskamy jeszcze lepsze efekty.

Jedz najpierw potrawy wysokobiałkowe.

Jedząc obiad, staraj się na samym początku zjeść produkty wysokobiałkowe, gdyż to właśnie one wymagają największego stężenia kwasu, aby być poprawnie strawione.

Na przykład:

Jedząc kotlet z ziemniakami, najpierw zjedz kotlet a ziemniaki i surówkę na końcu.

Mam nadzieję, że teraz już wiesz jak zakwaszać żołądek i dlaczego jest to tak ważne.

Jeżeli przydały Ci się informacje zawarte w tym artykule, polub naszą stronę na facebooku, aby być na bieżąco.




Zobacz także:



 

Źródła:

https://drjockers.com/10-ways-improve-stomach-acid-levels/
https://draxe.com/low-stomach-acid/

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ocet Jabłkowy
Author Rating
51star1star1star1star1star