Ocet Winny- Zastosowania,Właściwości [wszystko co musisz wiedzieć]

Ocet winny znajduje zastosowanie w kuchni na całym świecie, jego bogaty smak i aromat sprawiają, że świetnie nadaje się jako dodatek do marynat, sosów, a nawet jako dressing do sałatek. Mało tego zastosowania octu winnego znacznie wykraczają poza obszar kulinarny, jego pozytywny wpływ na zdrowie sprawia, że jest to produkt chętnie używany przez osoby zajmujące się medycyną naturalną. Lecznicze właściwości octu winnego to między innymi: obniżanie poziomu cukru we krwi, walka z nadwagą, a nawet właściwości antyrakowe.


W tym artykule dowiesz się, do czego stosować ocet winny w kuchni, a także pokażę Ci, jakie ma on zastosowania lecznicze.

Ocet winny — Co to jest i jak powstaje ?

Proces produkcji octu winnego zaczyna się od świeżo sfermentowanego, młodego wina. Owe młode wino, białe lub czerwone, jest następnie zaszczepiane wyspecjalizowanymi szczepami bakterii kwasu octowego, które rozpoczynają kolejny etap produkcji- zwany fermentacją octową.

Na tym etapie owe bakterie zamieniają występujący w winie alkohol na kwas octowy. Im więcej alkoholu w winie, tym mocniejszy ocet otrzymamy. Zawartość kwasu octowego w gotowym produkcie wynosi zazwyczaj 6-10%


Po zakończeniu procesu fermentacji octowej, produkt poddawany jest leżakowaniu. Najwyższej jakości octy, takie jak np. Tradycyjny ocet balsamiczny z prowincji Reggio Emillia we Włoszech są leżakowane nawet 25 lat w drewnianych beczkach wykonanych ze ściśle określonych gatunków drewna i zmienianych co parę lat.

W przypadku większości octów winnych dostępnych w sklepach proces ten jest znacznie skrócony, a czasem nawet całkowicie pomijany.

Odbija się to oczywiści na walorach smakowych gotowego octu.

Długotrwały proces leżakowania octu zmienia diametralnie jego smak. Na początku świeżo po fermentacji próbując ocet winny, wyczujemy ostrą kwasowość i dość odrzucający aromat młodego wina. Dojrzały ocet winny natomiast cechuje się bardziej wyważonym, delikatnym smakiem. Aromaty owoców stają się bardziej przytłumione, a kwasowość zanika. Pojawiają się nowe aromaty podobne do tych, które znajdziemy w winach z wyższej półki, często opisywane przez sommelierów jako aromat cygar, skóry czy tytoniu.


Ocet winny zastosowanie w kuchni.

Dzięki swoim walorom smakowym ocet winny jest szeroko stosowany w kuchni, zwłaszcza w krajach takich jak Francja czy Włochy. Stanowi świetny dodatek do potraw zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ocet winny — do czego mogę go użyć ?

Produkt ten można z powodzeniem użyć jako dressing do sałatki, jest to smaczniejsza i zdrowsza alternatywa do stosowania octu spirytusowego.

Aby przyrządzić dressing na bazie octu winnego, wystarczy zmieszać go w stosunku 50/50 z olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Dzięki temu nie musimy kupować gotowych dressingów sałatkowych ze sklepu, które często naładowane są chemią.


Na bazie octu winnego możemy także wyrządzić sosy, dipy lub salsy.

Specyfik ten sprawdzi się również jako dodatek do potraw mięsnych. Możemy zrobić na jego bazie marynatę lub po prostu polać nim pieczone, lub grillowane mięso.

Ocet winny właściwości.

Szklanka octu winnego (239 g) zawiera:

  • 45 kalorii
  • 0,1 gram białka
  • 93.2 mg potasu
  • 9.6 mg magnezu

Znajdziemy w nim także pozostałe minerały w mniejszych ilościach oraz witaminę c.


Ocet winny zastosowania lecznicze.

Ocet winny jest produktem powstałym z wina, zatem podobnie jak czerwone wino niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Poniżej znajdziesz 8 najważniejszych

Właściwości antyrakowe.


Podobnie jak w czerwonym winie i w occie winnym znajdziemy mnóstwo antyoksydantów i polifenoli. Substancje te mogą chronić nas przed rakiem i hamują procesy starzenia. Warto jednak zauważyć, że znacznie więcej antyoksydantów znajdziemy w occie winnym wykonanym z wina czerwonego, niż w takim z białego.

Zatem będąc w sklepie lepiej wybrać ocet winny o jak najciemniejszym kolorze.

Ocet winny zastosowanie w odchudzaniu.

Liczne badania sugerują, iż spożywanie octu winnego może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Eksperyment pokazał, iż zawarty w occie winnym kwas octowy powstrzymuje gromadzenie tłuszczu w organizmie.

Mało tego, nowsze badania dodatkowo sugerują, że ocet może spowalniać wydzielanie hormonu głodu „greliny”.

Dzięki temu pijąc ocet winny, dłużej czujemy uczucie sytości, co powoduje, że nie sięgamy tak prędko po kolejny posiłek.


Warto dodać, że te wszystkie właściwości nie sprawią, że od razu po jego wypiciu schudniemy. Octu winnego nie należy traktować jako natychmiastowego spalacza tłuszczu. Dopiero dodanie go do diety i regularne spożywanie idące w parze z innymi praktykami odchudzającymi przyniesie pożądany efekt.

Jako antidotum na nadciśnienie.

Jeśli masz problem z nadciśnieniem, koniecznie dodaj ocet winny do swojej diety. Badania wykazały, że ocet winny połączony z sokiem z winogron może przyczynić się do zbicia nadciśnienia.

Jak na razie badania te były w fazie testów na zwierzętach, lecz nie zaszkodzi spróbować.

Następnym razem jedząc sałatkę, polej ją mieszanką octu winnego i soku z winogron.


Ocet winny poprawia wchłanianie wapnia.

Każdy chyba wie, jak istotnym pierwiastkiem w naszym organizmie jest wapń, pomaga w budowie kości i zapewnia silne zęby.

Ocet winny zwiększa ilość wapna, które wchłanianego z jedzenia.


Ocet winny poprawia trawienie.

Niskie pH tego specyfiku sprawia, że idealnie nadaje się do zakwaszania żołądka, podobnie jak sok z cytryny lub ocet jabłkowy.

Odpowiednio zakwaszony żołądek to podstawa do prawidłowego funkcjonowania organizmu, tylko w kwaśnym środowisku nasz żołądek jest w stanie prawidłowo strawić białka i inne składniki odżywcze.

Więcej o zakwaszaniu żołądka dowiesz się w moim artykule:

Dodatkowo zawarte w occie winnym bakterie probiotyczne regulują florę bakteryjną w naszych jelitach, co jeszcze bardziej poprawi proces trawienia.


Ocet winny obniża poziom cukru we krwi.

Zawarty w nim kwas octowy to istny pogromca cukru we krwi. Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ octu winnego na zmniejszanie poziomu cukru we krwi.

Dowiedziono, że poziom cukru we krwi jest mniejszy, jeśli wypijemy ocet podczas spożywania posiłku bogatego w węglowodany.

Dobre efekty przynosi również spożywanie go na noc oraz do obiadu.

Ocet winny właściwości antybakteryjne.

Kolejna korzystna właściwość octu winnego to jego zabójczy wpływ na szkodliwe bakterie i grzyby.

Oto niektóre z odmian bakterii, z którymi poradzi sobie kwas octowy zawarty w naszym specyfiku: E-coli,Salmonella,Staphylococcus i inne groźne bakterie.


Ocet winny zastosowania w kosmetyce.

Oprócz korzyści zdrowotnych ocet winny możemy stosować zewnętrznie jako kosmetyk.

Ocet winny zastosowanie na włosy.

Podobnie jak ocet jabłkowy — ocet winny może posłużyć do przygotowania płukanki na włosy. Jednak w tym przypadku lepszym wyborem jest ocet z białego wina, gdyż mocny kolor tego drugiego mógłby nam pofarbować włosy.

Stosując ocet na włosy, zyskamy wiele korzyści: większy połysk, mniejsze przetłuszczanie się, lepsza objętość i inne.

Więcej o korzyściach ze stosowanie płukanki z octu na włosy oraz jak krok po kroku wykonać taki zabieg znajdziesz w moim artykule: Ocet jabłkowy na włosy

Opisuję tam wszystko na przykładzie octu jabłkowego, jednak ocet winny biały sprawdzi się równie dobrze w tej roli.

Musimy tylko mieć pewność, że stosujemy ocet z żywymi kulturami bakterii. W tej kwestii ciężej jest dostać ocet winny z żywą matką niż ocet jabłkowy. Dlatego jest on mniej popularny, jednak jeśli masz dostęp do białego octu winnego z żywą matką- jak najbardziej możesz go stosować na włosy wymiennie z jego jabłkowym kuzynem.

Ocet winny przepis.

Dobrym pomysłem jest przyrządzenie octu winnego samemu. Możemy to zrobić w bardzo prosty sposób, używając gotowej żywej matki.


Ocet winny jak zrobić ?

Na początek będziemy potrzebowali wino, może być kupne ze sklepu lub własne.

Najlepiej, aby było to wino czerwone wytrawne, nie musi być ono najwyższej klasy, jednak stosując “jabola” za 5zł nie otrzymamy zadowalających rezultatów.;)

Będziemy również potrzebować żywą matkę, czyli bakterie kwasu octowego, którymi będziemy mogli zaszczepić wino. Jako matkę możemy użyć innego octu, np. jabłkowego, który ją zawiera.

Możesz w tej chwili chwycić się za głowę — jak mam przyrządzić ocet, jeśli nie mam octu.


W takiej sytuacji możesz spróbować zrobić ocet z żywą matką od podstaw,

jak to zrobić opisuję dokładnie w moim artykule: Ocet Jabłkowy Przepis [krok po kroku]

Lub użyć kupnego, co jest rozwiązaniem prostszym i polecam je osobom nie doświadczonym w produkcji octów lub win.

A więc wracając do naszego przepisu na ocet winny.

Zakładając, że masz już wszystkie niezbędne składniki, możemy zacząć:


Ocet winny przepis krok po kroku.

  1. Czerwone wino rozcieńcz z wodą w stosunku 2:1 czyli 1 szklanka wody na każde 2 szklanki wina.
  2. Tak przygotowany roztwór przelej do wyparzonego słoika.
  3. Dodaj matkę, wystarczy łyżka gotowego octu na każde pół litra wina.
  4. Dokładnie wymieszaj całość.
  5. Słoik zatkaj wyparzoną szmatką i odstaw w ciemne miejsce.
  6. Zaglądaj do słoika co parę dni, mieszając jego zawartość. Zauważysz trwający proces fermentacji octowej.
  7. Po około 6 tygodniach wino powinno zostać w całości przerobione na ocet.
  8. Gotowe!

Teraz gotowy ocet możesz rozlać do butelek i dodawać do sałatek lub potraw.

Warto zauważyć, że przepis ten nie zakładu użycia drożdży, są one zbędne, gdyż cały proces zaczynamy od gotowego wina z zawartością alkoholu.

Ocet winny cena.

Ocet winny możemy dostać w sklepie już za parę złotych, jednak jego walory smakowe, jak i zdrowotne będą znikome. Kupując ocet winny, powinniśmy wybrać produkt, na którym wyraźnie jest zaznaczone, że zawiera żywą matkę.

Tylko produkt z żywą matką zapewni nam wszystkie właściwości zdrowotne, na których tak nam zależy.

Ceny wysokiej klasy octu winnego mogą być równie wysokie, jak ceny dobrego wina. Na cenę takiego produktu składa się cały proces leżakowania, w którym ocet nabiera dodatkowych walorów.

Można spotkać ocet winny o wart nawet kilkaset złotych za butelkę, a więc jest to dużo droższy specyfik niż jego kuzyn- ocet jabłkowy.


Ocet winny a jabłkowy.

Jeśli czytałeś moje poprzednie artykuły o occie jabłkowym, możesz dojść do wniosku, że są to produkty o bardzo podobnych właściwościach.

I jest to prawda, obydwa octy działają w porównywalny sposób i mogą być stosowane podobnie.

Jaki jest zatem sens stosowania octu winnego, jeśli mamy jabłkowy?

Uważam, że warto próbować nowych rzeczy, ocet winny ma całkiem inny smak i aromat niż jabłkowy. Zatem niektórym osobą może bardziej przypaść do gustu.

Dobrze jest również stosować oba te specyfiki zamiennie, aby nasza dieta nie była monotonna.


Podsumowanie.

Ocet winny to świetny dodatek do zdrowej diety sprawdzi się jako dodatek do sałatek sosów mięs, a nawet grilla.

Jednak podobnie jak w przypadku octu jabłkowego należy stosować go z umiarem, gdyż każda substancja stosowana w nadmiarze może zaszkodzić.

Jeżeli przydały Ci się informacje zawarte w tym artykule, polub naszą stronę na facebooku aby być na bierząco.




Zobacz także:



Źródła:

https://www.curejoy.com/content/uses-of-red-wine-vinegar/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20589746

https://www.nutritionadvance.com/red-wine-vinegar-benefits/

http://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/9743/2

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ocet Winny
Author Rating
51star1star1star1star1star