Ocet Jabłkowy- Właściwości Lecznicze [TOP 10]

Ocet jabłkowy dzięki swoim właściwością leczniczym stał się najpopularniejszym octem wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Ilość korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania octu jabłkowego jest większa niż w przypadku picia octu winnego, balsamicznego lub spirytusowego.


Szybsze odchudzanie, zdrowa cera, włosy bez łupieżu, a nawet niższy poziom cukru we krwi- oto tylko niektóre ze zdrowotnych właściwości octu jabłkowego.

W tym artykule dowiesz się wszystkiego o właściwościach leczniczych octu jabłkowego, a także o zagrożeniach, jakie można napotkać, stosując go w niewłaściwy sposób.

A więc zacznijmy.

Na początek należy zadać sobie pytanie:

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest produktem powstałym w procesie fermentacji octowej alkoholu. W przypadku octu jabłkowego alkoholem bazowym jest cydr jabłkowy. To właśnie zawarty w owym cydrze alkohol zamieniany jest następnie poprzez odpowiednie kultury bakterii w kwas octowy.

Gotowy ocet jest rozcieńczany tak, aby zawartość kwasu octowego wynosiła około 5%.


A więc proces powstawania octu jabłkowego można podzielić na 2 etapy:

  1. W etapie pierwszym świeżo wyciśnięty sok z jabłek poddawany jest fermentacji alkoholowej. Produktem końcowym owej fermentacji jest cydr jabłkowy zawierający 5-10% alkoholu- w zależności od ilości cukru w jabłkach.
  2. W etapie drugim cydr jabłkowy zaszczepiany jest kulturami bakterii kwasu octowego, które zamieniają zawarty w cydrze alkohol na kwas octowy. Proces ten nosi nazwę fermentacji octowej.

Proces powstawania octu jabłkowego może wydawać się zaawansowany, jednak często zachodzi samoistnie.

A w przypadku produkcji wina jest zjawiskiem niepożądanym.

Więcej o procesie powstawania octu jabłkowego dowiesz się w moim najnowszym artykule:  Ocet Jabłkowy Przepis [krok po kroku]

Czym zatem ocet jabłkowy różni się od octu spirytusowego?

Ocet jabłkowy w słoiku powieszony na drzewie obok jabłka

Otóż w przypadku octu spirytusowego alkoholem bazowym jest spirytus- przez to jego smak i zapach jest znacznie ostrzejszy.
Mało tego:
Czysty spirytus, z którego wytwarzany jest ten ocet, nie ma żadnych właściwości zdrowotnych (w przeciwieństwie do jabłek).
Wniosek?
Często traktujemy ocet jabłkowy w ten sam sposób jak spirytusowy. Jest to postępowanie błędne, gdyż są to dwa zupełnie inne produkty, posiadające różne cechy.


Ocet jabłkowy właściwości lecznicze:

1. Picie octu jabłkowego obniża poziom cukru we krwi.

Zawarty w occie jabłkowym kwas octowy, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Zostało to poparte wieloma badaniami, co ciekawe ocet jabłkowy jest tak skuteczny w obniżaniu poziomu cukru, że znane są przypadki, w których osoby po wypiciu dużej ilości octu obniżyły go do zbyt niskiej wartości.

Pamiętajmy jednak, że były to dość ekstremalne przypadki i osobie stosującej ocet jabłkowy w normalny sposób byłoby ciężko osiągnąć podobny rezultat (mówimy tu o ilościach rzędu 250 ml, czyli średniej wielkości szklanka octu).

Właściwości obniżające poziom cukru przez ocet jabłkowy dowiedziono w następujących badaniach:


Eksperyment przeprowadzony na uniwersytecie w Arizonie wykazał, iż zażywanie 2 łyżek octu jabłkowego tuż przed snem przyczyniło się do obniżenia poziomu cukru we krwi na rano. U poszczególnych badanych procent ten wynosił od 4 do 6%.

Kolejny eksperyment został przeprowadzony na 11 pacjentach ze stwierdzoną cukrzycą typu 2. Badanym podano w losowej kolejności do spożycia ocet lub mieszankę niewykazującą żadnego wpływu na organizm (tak zwane placebo). Po zażyciu owych specyfików badani spożyli posiłek. Eksperyment wykazał, że osoby, które spożyły ocet, miały niższy wzrost poziomu cukru po jedzeniu niż osoby biorące substancję obojętną. Dlatego właśnie tak często zaleca się osobą z cukrzycą typu 2, spożycie małej ilości octu jabłkowego przed jedzeniem. 

Inny eksperyment wykazał, że ocet spożyty wraz z węglowodanami złożonymi (n.p. skrobia) zmniejsza reakcję glikemiczną organizmu na nie. A więc organizm reaguje tak jak przy spożyciu produktu o niższym indeksie glikemicznym. Jest to korzystny efekt, gdyż produkty o wysokim indeksie prowadzą do nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Eksperyment ten został przeprowadzony na zdrowych osobach dorosłych, którym podano 10 gram. (2 łyżki) octu w trakcie jedzenia lub 5 godzin przed. Najlepsze efekty uzyskano, stosując ocet w trakcie jedzenia. 


Jak widać, właściwości octu jabłkowego obniżające poziom cukru we krwi są dość dobrze potwierdzone i przebadane. Warto zatem dodać go do swojej diety, jeżeli mamy problemy z poziomami cukru.

Linki do badań można znaleźć na dole strony w sekcji Źródła.

2. Ocet jabłkowy pomaga w walce z trądzikiem.

Dziewczyna w koszuli w kratkę uśmiechnięta

Ocet jabłkowy może posłużyć jako naturalny tonik stosowany na skórę twarzy.
Zarówno kwas octowy, jak i zawartość flory bakteryjnej, powstałej w procesie fermentacji octowej, sprawiają, że ocet jabłkowy ma zbawienny wpływ na zdrowie naszej skóry.

Stosując ocet jabłkowy na twarz, rozwiążemy nie tylko problem trądziku, specyfik ten jest dobry na przebarwienia na skórze, balansuje pH cery, i wiele więcej. Aby korzystać z tych właściwości octu jabłkowego, możemy zrobić sobie naturalny tonik na jego bazie i stosować na twarz zamiast produktów dostępnych w sklepach.

Jak to zrobić oraz o innych korzyściach dowiesz się w moim artykule: Ocet jabłkowy na twarz- 5 powodów by stosować


3. Ocet jabłkowy właściwości odchudzające:

Szczupła Uśmiechnięta kobieta na łące

Dzięki spożywaniu octu jabłkowego możesz znacznie przyspieszyć zrzucanie zbędnych kilogramów.

Jak to działa?

Jak się okazuje, osoby pijące ocet jabłkowy mają mniejszą ochotę na podjadanie. Dzieje się tak, ponieważ ocet jabłkowy Wprowadza w naszym organizmie uczucie nasycenia. Dzięki temu czujemy się pełni, pomimo iż nie spożywaliśmy znaczących ilości kalorii.

Co więcej:

Badania wykazały, iż osoby spożywające ocet jabłkowy regularnie przez 12 tygodni osiągnęły znaczące postępy w odchudzaniu, osiągając niższe wskaźniki BMI.


4. Ocet jabłkowy na zgagę

Częstym powodem zgagi jest symptom refluksu, czyli sytuacja, gdy czujemy mocne pieczenie w gardle występujące często po spożyciu specyficznych potraw. Owe pieczenie jest spowodowane przez kwasy żołądkowe, które cofają się do okolic przełyku.

Powodem występowania tego schorzenia może być słabo zakwaszony żołądek, dla wielu osób jest to wbrew intuicji, jednak coraz więcej lekarzy dochodzi do wniosku, że to właśnie zbyt mały poziom kwasu w żołądku powoduje ów symptom.

Ocet jabłkowy ma bardzo niski poziom pH, (odczyn kwaśny) sprawia to, że świetnie rozwiązuje problem niedokwaszonego żołądka, co często prowadzi do zaniku zgagi.

Więcej o stosowaniu octu jabłkowego przy problemach z refluksem i zgagą znajdziesz w naszym artykule: Ocet Jabłkowy na Refluks – Co na to Lekarze ?

5. Ocet jabłkowy właściwości zwalczające łupież.

Łupież to uciążliwy problem, a pozbycie się go bywa trudne i kosztowne.

Na szczęście i w tej kwestii rozwiązaniem okazuje się ocet jabłkowy. Regularnie stosowana płukanka na jego bazie, pomaga w pozbyciu się tego problemu.
Jak to działa?

Główny podejrzany za powstawanie łupieżu to szkodliwe grzyby, które atakują skórę głowy. Ocet jabłkowy dzięki swojej wysokiej kwasowości wprowadza środowisko, w którym ich dalszy rozwój jest niemożliwy.

Więcej o stosowaniu octu jabłkowego na włosy znajdziesz w tym artykule.


6. Ocet jabłkowy właściwości wspomagające trawienie.

Dzięki zawartości żywej matki, czyli kultur bakterii kwasu octowego, ocet jabłkowy pomoże nam w ustabilizowaniu flory bakteryjnej w jelitach. Dzięki temu będziemy mogli lepiej wchłaniać składniki odżywcze z jedzenia oraz będziemy bardziej odporni na zatrucia pokarmowe. Działanie octu jabłkowego na jelita jest podobne jak innych probiotyków (takich jak jogurt naturalny, ogórki kiszone itp.).

Mało tego dzięki niskiemu pH, po jego wypiciu nasz żołądek będzie lepiej zakwaszony. Wysoki poziom kwasu w żołądku jest kluczowy do prawidłowego trawienia substancji odżywczych zawartych w jedzeniu. To właśnie kwasy żołądkowe rozbijają jedzenia na łatwiej przyswajalną formę. Gdy nasz żołądek jest słabo zakwaszony, trawienie staje się mocno utrudnione, można to porównać do wrzucania jedzenia do wody.

Osoby mające problemy z trawieniem często mają właśnie problem słabo zakwaszonego żołądka. Dlatego właśnie spożywanie octu jabłkowego ułatwia trawienie.
Więcej o tym, jak zakwaszać sobie żołądek octem jabłkowym znajdziesz w moim artykule: Zakwaszanie żołądka octem jabłkowym- Poradnik

7. Picie octu jabłkowego pomaga w walce z nadciśnieniem.

Mankiet do pomiaru ciśnienia krwi

Z nadciśnieniem tętniczym mamy styczność, gdy jego wartość przekracza 140/90.
Długo utrzymujące się nadciśnienie może prowadzić do wielu chorób lub też być ich objawem. Dlatego należy pamiętać o regularnym kontrolowaniu swojego ciśnienia.
Nadciśnienie dzieli się na pierwotne i wtórne.

Z nadciśnieniem pierwotnym mamy do czynienia, gdy występuje ono samo z siebie, bez konkretnej przyczyny, natomiast o nadciśnieniu wtórnym mówimy, gdy występuje ono na tle innej choroby.

Nadciśnienie pierwotne stanowi 90% przypadków tej choroby.

Dzięki wysokiej zawartości potasu, ocet jabłkowy przyczynia się do zachowania optymalnego ciśnienia tętniczego.


8. Ocet jabłkowy właściwości odkwaszające organizm:

Pomimo iż w smaku jest kwaśny, ocet ma działanie zasadotwórcze.

Zakwaszenie organizmu to poważny problem, którego nie należy lekceważyć, Niestety wiele osób z zakwaszonym organizmem nie jest świadomych swej dolegliwości.

Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, musi utrzymywany w stanie równowagi. A więc nie może być zbyt kwaśny ani zbyt zasadowy. Szybki tryb życia i niezdrowa dieta sprawiają, że większość osób cierpi na nadmierne zakwaszenie organizmu. Stan taki jest niekorzystny dla naszego zdrowia i może prowadzić do wielu chorób.

Oto niektóre objawy zakwaszenia organizmu:

  • Brak energii do działania.
  • Stałe uczucie zmęczenia.
  • Bóle głowy.
  • Sucha skóra.
  • Nadwrażliwe dziąsła i zęby.

i wiele więcej.

Zakwaszenie organizmu może objawiać się na wiele sposobów, dlatego czasem ciężko jest je zdiagnozować.

Najczęstsza przyczyna zakwaszenia organizmu to złe nawyki żywieniowe i spożywanie dużej ilości produktów mających zakwaszający wpływ na organizm.

Oto niektóre z produktów zakwaszających organizm:

  • Fast food
  • Słodycze
  • Sól
  • Kawa
  • Sztuczne słodziki

I inne.

Ocet jabłkowy a zakwaszenie organizmu.

Ocet jabłkowy jest produktem silnie zasadotwórczym i spożywanie go pomaga w utrzymaniu dobrego ph naszego ciała. Wystarczy dodać go do sałatki lub innych potraw. Można również pić go zwyczajnie rozcieńczonego z wodą.

9. Ocet jabłkowy wybiela zęby.

Uśmiechnięta dziewczyna z białymi zębami w czerwonym swetrze

Lśniące zęby to podstawa ładnego uśmiechu. Wiele osób z powodzeniem stosuje ocet jabłkowy do ich wybielania.

Wystarczy na rano wypłukać usta roztworem octu jabłkowego z wodą, aby usunąć brzydki nalot. Po wypłukaniu zęby można umyć tak jak zwykle.

Jak to działa?

Ocet jabłkowy dzięki wysokiej zawartości kwasu octowego rozpuszcza nalot powstały na zębach. Odsłania w ten sposób ukryte pod jego warstwą białe i czyste szkliwo. Należy mieć na uwadze, że zabieg ten nie powinien być stosowany zbyt często, gdyż może doprowadzić do erozji szkliwa.

Warto dodać, że dzięki antybakteryjnym właściwością octu jabłkowego taki zabieg pomaga w zachowaniu higieny jamy ustnej.

10. Ocet jabłkowy niweluje czkawkę.

Jabłko w skrzynce do wyrobu octu jabłkowego

Wszyscy wiemy, jak dokuczająca może być czkawka.
Gdy metoda z piciem wody lub wstrzymywaniem oddechu zawodzi, warto sięgnąć po ocet jabłkowy.
Łyżka octu jabłkowego powinna zatrzymać uciążliwą czkawkę.

Zagrożenia związane z octem jabłkowym.

Teraz już wiesz, jakie właściwości zdrowotne ma ocet jabłkowy i dlaczego warto dodać go do codziennej diety.

Jednak pamiętaj, aby nie traktować go jako świętego Grala na wszystkie dolegliwości. Wiele osób niestety popada w skrajność, stosując ocet jabłkowy i zażywają ilości znacznie większe od zalecanych 2 łyżek dziennie.

Aby Cię ustrzec przed takim zachowaniem, przedstawiam listę zagrożeń, które mogą wystąpić, jeśli będziesz spożywać ocet jabłkowy w nadmiernych ilościach przez długi okres czasu.

Pamiętaj, że ocet jabłkowy tak jak i każda inna substancja, spożywany w nadmiarze może zaszkodzić.

Sprawdza się w tym przypadku złota zasada mówiąca:

“Co za dużo to niezdrowo”.

Oto 5 zagrożeń związanych z piciem octu jabłkowego w nadmiarze:

1.Ocet jabłkowy właściwości rozpuszczające szkliwo:

Smutny mężczyzna pił ocet jabłkowy i uszkodził sobie szkliwo

Ocet jabłkowy ze względu na wysoką zawartość kwasów może przyczynić się do erozji szkliwa nazębnego.

Podczas picia octu jabłkowego należy mieć na uwadze fakt iż mimo wszelkich właściwości zdrowotnych, jest to substancja bardzo kwaśna. Dlatego zaleca się rozcieńczanie octu jabłkowego z wodą aby nie narażać uzębienia na bezpośredni kontakt z tą substancją.

Badania naukowe wykazały iż zęby pozostawione w occie na czas 4 godzin utraciły znaczną część minerałów w nich występujących.


2. Ocet jabłkowy może powodować poparzenia gardła.

Dziewczynę boli gardło bo wypiła ocet jabłkowy

Znane są przypadki poparzeń gardła będących skutkiem picia octu jabłkowego.

Podobnie jak w przypadku szkliwa, zaleca się rozcieńczać ocet z wodą aby nie doprowadzić do takich sytuacji.

 

3. Poparzenia skóry.

Mężczyzna w koszuli chwyta się za klatkę

Ocet jabłkowy w bezpośrednim kontakcie ze skórą może wywołać podrażnienia, reakcje alergiczną, wysypkę, lub też poparzenia.

Znany jest przypadek dziewczynki która poparzyła sobie skórę po zaaplikowaniu octu jabłkowego do nosa. Poradę wyczytała na forum internetowym.

Wniosek?

Wszelkie porady dotyczące aplikowania sobie stężonego octu jabłkowego na skórę należy traktować z przymrużeniem oka. Zaleca się w takich przypadkach rozcieńczenia octu jabłkowego z wodą, lub miodem w celu uniknięcia podrażnień.

4 Ocet jabłkowy pity w nadmiarze może osłabić kości.

smutna dziewczyna załamana

Picie octu jabłkowego w dużych ilościach może doprowadzić do osłabienia kości i wypłukania z nich minerałów. Stają się przez to podatne na urazy.

Znany jest przypadek 28 letniej kobiety która piła dziennie ćwierć litra octu jabłkowego przez 6 lat.

Tak duża ilość octu wyrządziła znaczne szkody w ciele kobiety. [6]

5.Obniżony poziom cukru we krwi

Chłopak pił ocet jabłkowy i ma za niski poziom cukru

Pomimo iż cecha ta może być korzystna dla osób cierpiących na cukrzycę typu II, w przypadku osób zdrowych sytuacja wygląda odmiennie.

Spożywanie dużych ilości octu jabłkowego przez osoby zdrowe może obniżyć poziom cukru we krwi do poziomu tak niskiego aż pojawi się ryzyko zasłabnięcia a nawet śpiączki.

Jest to sytuacja ekstremalna lecz warto być świadomym skutków spożywania przesadnie dużych ilości octu jabłkowego.

Jak należy postępować aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niekorzystnych skutków ubocznych?

zadowolona dziewczyna na parkingu

 

1.Zawsze używaj ocet jabłkowy w sposób odpowiedzialny.

2. Stosując ocet jabłkowy nie popadaj w skrajność.

– Jeśli 2 łyżki octu mają korzystny wpływ na organizm, nie znaczy to iż taki sam wpływ będzie miało wypicie całej butelki.

3. Nie ufaj wszystkim historiom o occie które znajdziesz w internecie.

Kobieta przegląda internet w poszukiwaniu właściwości octu jabłkowego

-Zawsze warto sięgnąć do źródeł i dogłębnie przeanalizować temat przed przystąpieniem do wykonywania danej terapii.

Źródła na których oparty jest TEN  artykuł znajdziesz na dole strony.

Zachęcam do przejrzenia zamieszczonych tam materiałów.

4.Pamiętaj iż każdy ma inny organizm i każdy może reagować na ocet w inny sposób.

każdy reaguje na ocet jabłkowy inaczej

5. Nie spożywaj dużych ilości octu, zalecana dzienna dawka to nie więcej niż 2 łyżki, jednak na początek zalecamy nawet mniej.

6. Zawsze rozcieńczaj ocet jabłkowy.

7. Po wypiciu octu zaleca się przepłukać usta wodą aby zminimalizować kontakt szkliwa z octem.


Najczęściej zadawane pytania na temat octu jabłkowego:

 

Gdzie najlepiej kupić ocet jabłkowy?

Polecamy kupowanie octu jabłkowego zarówno przez internet jak i w lokalnych sklepach spożywczych.

Najważniejsze aby kupowany produkt był wysokiej jakości.

Czym się sugerować podczas kupna octu jabłkowego?

Jaki ocet jabłkowy wybrać?

Oto rzeczy na które powinniśmy zwrócić uwagę kupując ocet jabłkowy:

1.  Upewnij się że dany ocet zawiera matkę.

2. Najlepiej aby ocet był mętny, to właśnie mętny osad zawiera najwięcej wartości zdrowotnych.

3. Wybierz ocet o ciemniejszej barwie, bardziej przypominającej mętny sok jabłkowy.

4. Unikaj octów przezroczystych, o wodnym kolorze.

5. Wybierz ocet w szklanym opakowaniu.

6. Upewnij się że producent stosuje jabłka z ekologicznych upraw, bez użycia pestycydów.

Sad jabłkowy idealne jabłka na ocet

7. Wysokiej jakości ocet nie powinien być pasteryzowany.

Czy po otwarciu ocet należy przechowywać w lodówce?

Większości octów nie trzeba przechowywać w lodówce, nawet po otwarciu.

Jednak dla zachowania optymalnych walorów smakowych, ocet najlepiej jest przechowywać szczelnie zamknięty w suchym i ciemnym miejscu.

Dlaczego ocet jabłkowy nie jest pasteryzowany?

Dzięki wysokiej kwasowości ocet nie musi być pasteryzowany.

W tak kwaśnym środowisku większość bakterii nie ma szans na przeżycie, dzięki czemu pasteryzacja nie jest potrzebna.

Czy po wypiciu octu jabłkowego mogę prowadzić samochód?

Ocet jabłkowy właściwości: Po occie można prowadzić samochód

Po occie jabłkowym można prowadzić samochód

 

Ocet jabłkowy nie zawiera alkoholu, zatem można po nim prowadzić samochód.

Czy mogę zrobić ocet jabłkowy samemu?

Produkcja octu jabłkowego jest z pewnością dobrym pomysłem.

W takim przypadku mamy pewność że nasz produkt jest w 100% naturalny.

Szczególnie warto pomyśleć nad produkcją octu jabłkowego jeśli posiadamy własne jabłka. Przepis na ocet jabłkowy znajdziesz w moim ostatnim artykule.

Chcę zacząć pić ocet jabłkowy lecz boję się o moje szkliwo, co zrobić ?

Aby zniwelować ryzyko uszkodzenia szkliwa zalecamy:

-Rozcieńczyć ocet z wodą.

Dobrą proporcją na początek jest pół łyżki octu na szklankę wody.

-Po wypiciu octu należy przepłukać usta.

Postępując w ten sposób minimalizujemy ryzyko uszkodzenia szkliwa.

Więcej o sposobach na picie octu jabłkowego znajdziesz w tym wpisie.

Z czym pić ocet jabłkowy ?

Ocet jabłkowy najczęściej pije się rozcieńczony z wodą.

Jednak istnieje wiele więcej ciekawych sposobów na jego spożywanie o których napisałem w tym artykule: Ocet Jabłkowy Jak Pić ? [5 SPOSOBÓW]

Ocet jabłkowy picie- jakie proporcje?

Najlepsze proporcje na początek picia octu jabłkowego to 1 łyżka octu na 1 szklankę wody.

Czym różni się ocet jabłkowy od cydru?

Po pierwsze:

Cydr jabłkowy jest alkoholem.

Jest to zasadnicza różnica, gdyż wysokiej jakości ocet jabłkowy nie zawiera alkoholu.

Cydr powstaje poprzez fermentację soku jabłkowego.

Do fermentacji doprowadza się poprzez dodanie do soku jabłkowego odpowiedniej ilości drożdży.

Podczas fermentacji zawarty w jabłkach cukier zamienia się na alkohol.

Natomiast ocet jabłkowy otrzymuje się poprzez dodanie do cydru bakterii octowych.

Zachodzi wówczas zamiana alkoholu na kwas octowy.

Co ciekawe:

Bywają przypadki iż do cydru w sposób niezamierzony dostają się owe bakterie.

W rezultacie zamiast cydru mamy ocet.

 

 

Jeżeli przydały Ci się informacje zawarte w tym artykule, polub naszą stronę na facebooku, aby być na bieżąco.




Zobacz także:



Badania wpływu octu na poziom cukru we krwi:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4438142/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20068289

 

Przypisy:

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_octowy
  2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_octowa
  3. https://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_alkoholowa
  4. http://www.thealternativedaily.com/multiple-studies-you-can-control-blood-sugar-with-apple-cider-vinegar/
  5. http://www.rd.com/health/wellness/apple-cider-vinegar-benefits/
  6. https://www.karger.com/Article/Abstract/45180

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735895/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26064976
  4. https://www.washington.edu/wholeu/2015/07/07/beyond-the-hype-apple-cider-vinegar-as-an-alternative-therapy/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25626409
  6. http://www.pacificcollege.edu/news/blog/2015/04/25/what-does-apple-cider-vinegar-not-do
  7. http://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/apple-cider-vinegar
  8. https://www.chhs.colostate.edu/news/item/?ID=342783
  9. http://www.pitt.edu/~cjm6/s98vinegar.html
  10. http://www.stylecraze.com/articles/effects-of-apple-cider-vinegar/#gref
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687

 

Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 2 votes
Brand Name
Bragg
Product Name
Ocet Jabłkowy
Price
PLN 10-20
Product Availability
Available in Stock